جشنوارههای معتبر و مهمی در زمینه سینما در داخل کشور برگزار میشوند. در این پرونده متفاوت به رکوردداران جوایز سینمای ایران در ده سال اخیر پرداختهایم.
از آنجایی که سینما عرصهای جذاب برای مردم محسوب میشود و هر سال تعداد زیادی از فیلمها و سریالها با حضور هنرمندان برجسته و مطرح برای عموم به نمایش گذاشته میشوند، قضاوت و داوری درباره بهترینها در جشنوارههای معتبر داخلی همیشه جذابیت ویژهای برای مخاطبان و سینمادوستان دارد. اما حالا با پروندهای متفاوت نزد شما آمدهایم. پرجایزه ترین بازیگر ایران در دهه 90 کیست؟ اینکه چه کسی در جشن منتقدان سینمای ایران بیشتر از دیگران مورد توجه بوده یا رکورددار جایزه بازیگری در پنج سال گذشته چه کسی بوده است هم در نوع خود کنجکاویبرانگیز است.
شاید برایتان جالب باشد بدانید صاحبان بیشترین سیمرغ یا بازیگران رکورددار جوایز بین المللی سینمای ایران در ده سال اخیر چه کسانی بودهاند. ما به پرسش شما در این پرونده از پلازامگ پاسخ میدهیم و برایتان پنج بازیگر مرد و پنج بازیگر زن را که رکورددار دریافت جایزه بهترین بازیگری در دهه 90 بودهاند را لیست کردهایم. بازیگرانی که پرکار بودن و همچنین تعداد جوایزشان نشان میدهد به معنای واقعی کلمه در یک دهه اخیر ستاره بودهاند. با رکوردداران جوایز سینمای ایران در دهه 90 همراه ما باشید.
در ادامه میخوانید:
رکوردداران جوایز سینمای ایران در بین بازیگران مرد
در این مطلب از مجله پلازامگ، فقط جشنوارههای معتبر سینمایی داخلی را در نظر گرفتیم و رکوردداران جوایز سینمای ایران را در جشنوارههای فجر، انجمن منتقدان و نویسندگان، جشن حافظ و جشن خانه سینما مرور کردهایم.
1. نوید محمدزاده
- سن: 34 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 12 فیلم
- تعداد جوایز داخلی: 10 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین، سه تندیس جشن خانه سینما، دو تندیس جشن منتقدان و نویسندگان، سه تندیس حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده جایزه بهترین بازیگر مرد در جشنواره فیلم ونیز برای «بدون تاریخ، بدون امضا»
نوید محمدزاده دیگر نیازی به معرفی ندارد. بدون اغراق، یکی از ستارگان بزرگ و محبوب این روزهای سینمای ایران در یک دهه اخیر به بسیاری از آرزوهای سینمایی یک بازیگر رسید. او که کارش را با تئاتر شروع کرده بود، آنقدر در این مدیوم درخشید که یک روز رضا درمیشیان او را برای نقش اول فیلمش «عصبانی نیستم» انتخاب کرد و همین آغاز ماجراجویی نوید سینمای ایران بود. محمدزاده تاکنون در یک دهه اخیر در دوازده فیلم ایفای نقش کرده و ده جایزه معتبر داخلی و چند جایزه مهم از جشنوارههای سینمایی بزرگ جهان دریافت کرده است. این نشان میدهد او در انتخاب نقشهایش بسیار موفق عمل کرده و کیفیت را فدای کمیت نکرده است.
2. شهاب حسینی
- سن: 46 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 30
- تعداد جوایز داخلی: 9 جایزه؛ دو دیپلم افتخار بهترین بازیگر جشنواره فیلم فجر، سه تندیس جشن خانه سینما، دو تندیس جشن منتقدان و نویسندگان و دو تندیس جشن حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» و برنده نخل طلای جشنواره کن برای فیلم «فروشنده»
شهاب حسینی که در انتهای دهه هشتاد به بازیگری توانمند و موفق در سینما تبدیل شده بود و خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین هم گواه این مدعا بود، در یک دهه اخیر سعی کرد کارگردانی، راهاندازی شرکت فیلمسازی در آمریکا و حضور در سریال نمایش خانگی «شهرزاد» را در کارنامه داشته باشد که این آخری با نقش قباد محبوبیتش را چند برابر کرد. حسینی با فیلم «فروشنده» اصغر فرهادی یکی از معتبرترین جوایز سینمایی جهان یعنی نخل طلای جشنواره کن را کسب کرد و خود را به قلههای موفقیت در سینما رساند.
3. پیمان معادی
- سن: 48 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 17 فیلم
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، یک تندیس جشن خانه سینما، یک تندیس جشن منتقدان و نویسندگان و یک تندیس جشن حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین برای فیلم «جدایی نادر از سیمین»
پیمان معادی اساسا تا قبل از «درباره الی» تجربه بازیگری آنچنانی نداشت و در سینمای ایران مشغول فیلمنامهنویسی بود. حضور درخشان او در «درباره الی» و «جدایی نادر از سیمین» شمایل جدیدی از معادی را به همه معرفی کرد. او در یک دهه اخیر علاوه بر ساخت دو فیلم موفق و قوی، با دقت نقشهای جذابی را برای بازی در داخل و خارج کشور انتخاب کرد و این روزها، علاوه بر موفقیت در سینمای ایران، در دنیا نیز شناخته شده است. او سال گذشته برای ایفای نقش در «درخت گردو» به کارگردانی محمدحسین مهدویان بالاخره سیمرغ بلورین فجر را دشت کرد.
4. رضا عطاران
- سن: 52 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 23 فیلم
- جوایز داخلی: 5 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، دو تندیس جشن منتقدان و نویسندگان، یک تندیس جشن خانه سینما، تندیس چهره موثر سال از آکادمی سینماسینما
رضا عطاران در یک دهه اخیر نه تنها برای همیشه از تلویزیون به سینما کوچ کرد، بلکه در سینما هم خود را از بازی در فیلمهای ضعیف و درجه سه به بازی در نقشهای اصلی فیلمهای موفق و تماشایی ارتقا داد. او از معدود بازیگران ایرانی است که برای ایفای نقشی کمدی، سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را دشت کرده است! «دهلیز» و «ورود آقایان ممنوع» از دیگر فیلمهای موفق او بودند. عطاران در چند سال اخیر به ستاره پولساز سینمای ایران تبدیل شده است و حضورش در یک فیلم، گیشه آن را کاملا تضمین میکند. برخلاف اغلب کمدینهایی که وارد دنیای درام و تراژدی شدهاند، شاید بتوان گفت رضا عطاران تنها کمدینی است که در یک دهه اخیر با وجود موقعیتهای بسیار، کماکان انتخاب کرده با طنز و کمدی به دیدار مخاطبان برود و برای آنها خنده بسازد.
5. فرهاد اصلانی
- سن: 54 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 27 فیلم
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، تندیس خلاقیت در بازیگری از جشن منتقدان و نویسندگان، یک تندیس جشن خانه سینما، یک تندیس حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم مسکو برای فیلم «دختر»
فرهاد اصلانی شخصیت آرام و بیحاشیه اما به شدت حرفهای و خلاق سینمای ایران پنجمین نفر لیست رکوردداران جوایز سینمای ایران است. اصلانی در آستانه شروع چهارمین دهه فعالیت خود در سینما و تلویزیون هنوز هم با هر اثرش مخاطبان را شگفتزده میکند، همانطور که این اواخر با «مغزهای کوچک زنگ زده» و «هیولا» دوباره این کار را انجام داد. اصلانی در این ده سال برای دریافت جوایز بسیاری کاندید شده است، اما سهمش جمعا چهار جایزه است که یکی از آنها تندیس خلاقیت در بازیگری است که توسط منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران به او اهدا شده است.
6. دیگران
در بین بازیگران مرد، بابک حمیدیان با سه جایزه معتبر، امین حیایی، حامد بهداد، امیر آقایی، مهدی هاشمی و محسن تنابنده هر کدام با دو جایزه معتبر بازیگری، نفرات بعدی فهرست رکوردداران جوایز سینمای ایران هستند.
رکوردداران جوایز سینمای ایران در بین بازیگران زن
بعد از مرور بازیگران مرد، نوبت به بازیگران زن و مرور رکوردداران جوایز سینمای ایران در بین زنان هنرمند میرسد. برای اینکه بدانید رکورددار بیشترین سیمرغ جشنواره فیلم فجر یا رکورددار جوایز جشن خانه سینما در بین بازیگران زن چه کسی است، ادامه مطلب را بخوانید.
1. لیلا حاتمی
- سن: 47 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 17 فیلم
- جوایز داخلی: 5 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، یک تندیس جشن خانه سینما، دو تندیس جشن منتقدان و نویسندگان، یک تندیس حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین برای فیلم «جدایی نادر از سیمین»
لیلا حاتمی که این روزها خبر حضورش در نقش اصلی فیلم ترنس مالیک خبرساز شده است، در یک دهه اخیر جزو موفقترین بازیگران زن سینمای ایران بوده است. حاتمی در سال 1389 به همراه سایر بازیگران فیلم «جدایی نادر از سیمین» برنده خرس نقرهای جشنواره برلین شد و پس از آن با حضور در فیلمهایی متفاوت و ارائه نقشهای جذاب، خود را به عنوان یکی از بزرگان سینمای ایران تثبیت کرد. حاتمی سال گذشته با بازی در «نهنگ آبی» فریدون جیرانی بعد از سالها، حضور در یک سریال را در شبکه نمایش خانگی تجربه کرد که برای همین نقش کاندید دریافت جایزه جشن حافظ شد.
2. باران کوثری
- سن: 34 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 25 فیلم
- جوایز داخلی: 5 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، یک تندیس جشن خانه سینما، یک تندیس و یک دیپلم افتخار جشن منتقدان و نویسندگان، یک تندیس جشن حافظ
- جایزه بینالمللی معتبر: برنده جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم دوبلین در سال 2019 برای بازی در «عرق سرد»
کوچکترین بازیگر زن لیست رکوردداران جوایز سینمای ایران از نظر سنی، یکی از پرافتخارترین آنهاست. باران کوثری با وجود اینکه در طول یک دهه اخیر دو تا سه سال ممنوعالکار بود، بعد از بازگشتش قدرتمندانه در عرصه ظاهر شد و برای بازی در فیلمهای متفاوت و درخشانی چون «کوچه بینام»، «عرق سرد» و «جاندار» تحسین منتقدان را برانگیخت. کوثری به همراه لیلا حاتمی تنها بازیگرانی هستند که هر دو پنج جایزه بازیگری معتبر داخلی و تعداد زیادی جایزه خارجی را در دهه 90 دشت کردهاند.
3. مریلا زارعی
- سن: 46 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 17
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ دو سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر، یک تندیس جشن خانه سینما، یک تندیس حافظ
مریلا زارعی تنها بازیگر زنی است که توانسته در ده سال اخیر دو سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر را به خانه ببرد. در کنار این دو سیمرغ، تندیس خانه سینما و تندیس حافظ از دیگر جوایز مهمی است که مریلا زارعی در سالهای گذشته برنده شده است. زارعی که یکی از توانمندترین بازیگران زن در ایفای نقشهای پیچیده و متفاوت است در یک دهه اخیر در فیلمهای اجتماعی بیشتر از سایر آثار حاضر بوده است. او سال گذشته بعد از مدتها در یک سریال شبکه نمایش خانگی به نام «مانکن» بازی کرد که تندیس حافظ را برایش به ارمغان آورد.
4. سارا بهرامی
- سن: 37 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 11
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر، دو تندیس جشن منتقدان و نویسندگان، یک تندیس جشن خانه سینما
سارا بهرامی همچون نوید محمدزاده از جوانان وارد شده به فضای سینما و تلویزیون در یک دهه اخیر محسوب میشود و تمام فعالیتهای تصویری او مربوط به دهه 90 است. اما با این وجود این بازیگر در همان اولین سالهای ورودش به سینما با فیلم «خانهای در خیابان چهل و یکم» تحسین منتقدان را برانگیخت. بهرامی به پیشرفتش ادامه داد و با بازی در نقش یک معتاد در فیلم «دارکوب» جای پای خود را در سینما محکم کرد.
5. فرشته صدرعرفایی
- سن: 58 سال
- تعداد فیلم در دهه اخیر: 9 فیلم
- جوایز داخلی: 4 جایزه؛ یک سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر، دو تندیس جشن خانه سینما، یک تندیس جشن انجمن منتقدان و نویسندگان
مسنترین بازیگر این لیست، کسی نیست جز فرشته صدرعرفایی که با وجود درخشش در دهه اخیر کمتر راجع به او نوشته و گفته شده است. صدرعرفایی برای آثاری چون «کوچه بینام»، «حوض نقاشی» و «شبی که ماه کامل شد» چهار جایزه کسب کرده است و نسبت به تعداد فیلمهایی که در آنها حضور داشته عدد قابل توجهی به حساب میآید. آخرین جایزه فرشته صدرعرفایی مربوط به بازی این بازیگر در فیلم «شبی که ماه کامل شد» میشود که در آن نقش بسیار سخت و پیچیدهای دارد و از انجام این کار کاملا موفق و سربلند بیرون آمده است.
6. دیگران
علاوه بر بازیگران زنی که در بالا به آنها اشاره شد، بازیگران مطرح دیگری همچون طناز طباطبایی و نگار جواهریان با چهار جایزه و سحر دولتشاهی با سه جایزه نفرات بعدی این لیست هستند که برای طولانی نشدن مطلب از ذکر جزئیات جوایز آنها بصورت تک به تک خودداری کردهایم.
کلام آخر
در این مطلب برای طولانی نشدن مقاله، فقط به پنج بازیگر در بین مردان و زنان سینمای ایران اشاره کردیم. البته در این بررسی سایر جشنوارههای دولتی به دلیل حضور نداشتن برخی از فیلمها، محدود بودن مضامین فیلمها و داوری نشدن تعدادی از آثار در نظر گرفته نشده است. همچنین جشنوارههای خارجی نیز به طور دقیق بررسی نشده؛ چرا که جوایز جشنوارههای خارجی مانند اسکار، کن و ونیز، از نظر اعتبار قابل مقایسه با یکدیگر و با دیگر جشنوارهها نیست و نمیتوان جایزه جشنوارهای همچون جشنواره پوسان را با جشنواره ونیز هم رده دانست.
به همین دلیل همانطور که قبلا ذکر شد فقط سه جشنواره داخلی معتبر فیلم فجر، جشن سینمای ایران و جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران در نظر گرفته شده است. از طرفی برخی از بازیگران برای یک فیلم در هر سه جشن مورد تقدیر قرار گرفتهاند که در نظر گرفتن جوایزشان اجتنابناپذیر است و ما جوایز را محدود به فیلمهای مختلف نکردیم. بهرحال این بازیگران رکوردداران جوایز سینمای ایران در دهه اخیر هستند و با نگاهی کلی به فیلمها و جشنوارههای این ده سال اخیر متوجه میشوید در سطح بالاتری نسبت به سایرین قرار میگیرند. به نظرتان کدام بازیگر میتوانست در لیست رکوردداران جوایز سینمای ایران حضور داشته باشد که به حقش در این یک دهه نرسیده است؟ شما بازی کدامیک از هنرمندانی که بین رکوردداران جوایز سینمای ایران حضور دارند را بیشتر میپسندید و او را لایق جوایز بیشتری میدانید؟
Source link